Sisältää matkablogit: - 2019 Malesia - 2014 Thaimaa - 2012 Singapore, Malesia ja Thaimaa
lauantai 13. joulukuuta 2014
Bangkokin Chinatownissa
Bangkok, ah sinä mieletön enkelten kaupunki; kaoottinen tavarapaljous, liikenteen syöksähtelevät itsemurha-ajajat, miljoonat pienet mustapäiset ihmiset ja muutamat turistit. Siinä ensivaikutelmiamme kun saavuimme Chinatowniin - joka muuten sivumennen sanoen on maailman ensimmäisiä Kiinan ulkopuolisia oikeita Chinatowneja. Se on todella aito. Sen kadut pienenevät kujiksi, jotka pienenevät pienemmiksi kujiksi. Oletko kahden talon metrin levyisessä välissä vai onko kyseessä kuja? Kujilla olevan myytävän tavaran ja krääsän määrä on ihmismielen käsityskyvyn ulottumattomissa. Miksi se kaikki tavara on tehty, kuka sen ostaa, miten siitä saa kukin elannon? Eräissä kohdin törmäsimme kortteleihin, jossa oli pieniin yksittäisiin esineisiin asti hajotettuja autoja. Mitä tekee paja jossa on kaksituhatta auton sylinteriä? Korjataanko niitä uudelleen käyttöön (jipii!)? Miehiä kädet rasvassa puuhailemassa koneiden parissa minne ikinä katsotkin. Mustaa rautahärpäkettä kasoja kasojen perään. Kierrätyksessä olisi maailman tulevaisuus, koska tavaran ostaminen näyttää olevan loputonta.
Käänny toisaalle ja näet kaupan hiuspinnejä, tarroja, T-paitoja, nuudelikeittoja, helmiä, grillattuja heinäsirkkoja, paahdettuja siannaamoja, sukkia, boxereita, lippiksiä, paahdettuja kastanjoita, hedelmiä joko mehuksi puristettuna tai sellaisenaan, nyrkkeilyhanskoja, kyniä, kukkaroita, vöitä, pussukoita nahasta ja muovista, laukkuja, syömävalmiita maissintähkiä, muistikirjoja, rusetteja, kenkiä, sandaaleita, kiinalaisvalmisteisia leluja - ja taskuvarkaita. Kultaliikkeeitä, räätäleitä. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Eräänä esimerkkinä tämä: ostin hauskan käkkyrän puisen kävelykepin pienestä kaupasta, kepin päästä kuitenkin puuttui kumitulppa ja se oli lattialla liukas. Myöhemmin iltapäivällä Pasi huomasi erään myyjän, jonka 2 neliömetrin myyntipöydällä oli kaiken kokoisia ja muotoisia mustia kumitulppia jokaista maailman kävelykeppikokoa ja muotoa varten. You name it, he got it. Voisi vielä yleistää: You name it, Bangkok Chinatown got it.
Kävimme ajelemassa joella paikallisilla paateilla. Linjoja oli useita, mutta reittikartta ja pysäkkiluettelo oli hyvin selkeä. Voit valita joko 150 bht kokopäivälipun turistilinjalle tai matkustaa paikallislinjoilla n. 10-30 bht kertamaksulla. Me menimme vain yhden menopaluun, joten menimme täpötäysillä paikallislinjoilla. Mukava elämys ja kaupunkiin sai joella vähän etäisyyttä ja perspektiiviä. Menimme pois Chinatownista enemmän niille nurkille jossa reppureissaajat käyvät. Siellä oli myös omanlaistansa tunnelmaa, vaikka meille se jäi läpikävelyksi Khao-san-roadeineen. Joimme hedelmä-shaket eräässä majapaikan ravintolassa ja törmäsimme suomalaiseen eläkeläispariskuntaan jotka ovat 7 viikon reppureissulla. He olivat yöpyneet siinä ilmastoidussa huoneessa noin 12-14 euron hintaan ja olivat tyyytyväisiä paikkaan.
Ylitimme kerran jalkaisin erästä monikaistaista tietä pitkällä kaavalla jääden välillä liikenneympyrään odottamaan sopivaa hetkeä tien ylitykseen. Valoihin oli pysähtynyt uudenaikainen länsimainen lava-auto. En nähnyt ketä auton sisällä oli, mutta auton avolavalla kyhjötti alle 10-vuotias tyttölapsi. Jähmettyneessä asennossa, eikä ilmekään värähtänyt kasvoilla koko aikana. Hän tuijotti meitä täysin ilmeettömin kasvoin ja liikkumattomin silmin, mikä ei ole lapselle tyypillistä. Kasvoilta ei voinut lukea mitään ilmettä. Pahinta on, että niistä ei voinut lukea lainkaan toivoa. Tiedän että olen herkkä erilaisille tunnelmille ja saatan tehdä niistä pitkälle johtavia virheellisiäkin tulkintoja, mutta jatkaessamme matkaa tukahduttavassa helteessä olin kananlihalla monen korttelin verran. (Jos olisin ollut tarpeeksi nopea ja fiksu, olisin napannut autosta ja tytöstä valokuvan ja tehnyt vaikka Suomessa ilmoituksen, varmuuden vuoksi. Mielestäni jokaisen aasiassa matkaavan pitää ilmoittaa viranomaisille - vaikka kotimaassaan - epäillyistä lasten hyväksikäytöistä. Se on meidän velvollisuutemme.)
Kaupunki on sen verran laaja että turistikartassa ei ole mainittu jokaista katua ja kujaa, joten eksymisen vaara on ilmeinen. Joskaan siinä ei ole mitään vaaraa sinänsä. Jos uuvut, etsit jostain taksin joka palauttaa sinut esimerkiksi hotellille. Me eksyimme tänään monesti erilaisille kaduille ja kujille umpimähkään, mutta aina löysimme lopulta sinne minne piti, oli se sitten vesibussin pysäkki tai oma hotelli. Eksymisessä on myös se mukava puoli, että joutuu (pääsee) alueille ja paikkoihin, jotka eivät ole turistien kansoittamia. Tälläkin kertaa huomasimme useasti olevamme ihmisvilinän ainoat länsimaiset tarpojat.
Jos Bangkokissa on matkalla vain kahtena iltana, niin toinen ilta kannattaa olla 5.12. Thaimaan rakastetun ja palvotun kuninkaan syntymäpäivä. Kukaan maassa käymätön Eurooppalainen tuskin tajuaa millaisessa asemassa kuningas on kansalaisten sydämissä, mutta myös syvälle juurtuneena koko yhteiskunnassa. Kuningas näyttää olevan thaikansaa yhdistävä ja rauhaa ylläpitävä voima. Jos haluat nähdä hänen kuvansa, ota käteesi mikä hyvänsä Thaimaan seteliraha. Hänen kuviaan näet myös ympäri maata erilaisissa julisteissa, talon seinissä ja valtavina tauluina tai erikseen pystytetyissä telineissä. On postikorttia ja on monien metrien korkuisia kuvia alttareineen. Kuninkaallisuuden väri on keltainen, siksipä näimme 5.12 lähes yksinomaan erilaisiin keltaisiin T-paitoihin pukeutuneita ihmisiä. Eräässä temppelissä oli jopa kultaisten buddha-patsaiden seassa kultainen kuninkaan patsas. Kuningasta rakastetaan syvästi ja hänen syntymäpäiväänsä juhlitaan juuri Bangkokissa erittäin näyttävästi. Ihmismassat - todelliset massat - lähtevät kaduille osallistuakseen markkinahumun täyttämään juhlaan. Kuin Suomen vappu Helsingin keskustassa ilman alkoholia kertaa tuhat. Täällä olin vähän sekaisin että millä kohdin keskustaa sitä juhlimme ja miksi juuri siellä, mutta sinne erilaisten kadunmiesten kehoittamina ja innoittamina mekin tungimme itsemme. Tapasimme aikaisemmin päivällä eräässä kadun kulmassa opettajan, joka kertoi meille syntymäpäivästä sekä muutamasta temppelistä joka olisi juuri tänään auki. Kävimme niissä iltapäivällä, ennen juhlallisuutta.
Suuresta kultakupolisesta temppelistä oli hyväåt näkymät yli koko Bangkokin.
En yleensä pidä tungoksesta ja tunnen siellä helposti oloni tukalaksi, joskus jopa hieman pakokauhuiseksi. Mietimme tänään sitä, miksi aasiassa siedän tungosta ja jopa tavallaan nautin siitä. No, eräänä puolena on ehdottomasti se, että päätä pidempänä on hieman väljemmillä vesillä hengittämässä. Ja täällä tungos ei ole jonottamista tai jonnekin pääsyä (kiire, kiire, kiire), vaan ennemminkin joukon mukana ajelehtimista, virtojen vietävinä elämysten pyörteissä.
Mutta takaisin syntymäpäiviin. Kello kahdeksan tällä suunnattomalla eri kaduille ulottuvalla alueella alkoi yhteislaulu. Joukot lauloivat jostain kaikuvan esilaulun mukaan ainakin kolme säkeistöä "jotakin". Kuvittelin itsekseni että siinä kerrottiin ehkä kuninkaan elämästä ja hänen asemastaan kansan sydämissä. Tuhannet kynttilät paloivat ihmisten käsissä (yhtään palanutta hiuspehkoa ei näkynyt!) ja tunnelma oli harras, kuin uskonnollinen. Laulun lopuksi kajautettiin jonkinlaiset kolminkertaiset eläköönhuudot ja sen jälkeen alkoi ilotulitus. Ensin raketit paukkuivat meistä vasemmalle johtavan kadun päästä. Niin, olimme tungeksineet useamman tunnin johonkin, jota kuvittelimme kaiken keskukseksi ja sitä se olikin. Sen jälkeen oikealla jysähtivät kumeat jysäykset, kuin tykinlaukaukset ja jokaisen tykinlaukauksen jälkeen taivaankannen valaisi valtava ilotulitusten muodostelma. Näitä jysäyksiä en laskenut, mutta taivasta yritin kuvata. Välillä peityimme taivaalta satavaan palaneeseen hiutaleeseen ja yö värjäytyi savusta harmaaksi. Sitten puhuivat taas tykit, joiden jysähdys kuului ja totisesti jopa tuntui rintakehässä. Tässä oli tunnelmaa, oli jylhyyttä, upeutta, prameutta, kauneutta ja rakkautta. Kuten Thaimaan kävijät tietävät, kuninkaan arvosteleminen herättää vihaa ja kuvien häpäiseminen on kielletty. Todettakoon lopuksi katujen varsilta bongattu julistus: Long Live the King!
Lopulta pitää vielä suositella hienoa hotelliamme Chinatownissa; Shanghai Mansion Boutique Hotel. Hotellia tuskin huomasi ulkoapäin, mutta sisältä se oli todella viehättävä. Hotellin toisessa kerroksessa aukeni korkea aula kuin sisäpiha, jossa oli noin 10x3 m kokoinen matala kaunis kala-allas. Hotellissa oli tavoiteltu vanhan Shanghain tunnelmaa ja mitä minä siitä käsitin, niin hienosti oli onnistuttu! Huoneet olivat myös tyylikkäitä kylpyammeineen, hienosti toimivine suihkuineen. Olipa jopa minibaarin virvokkeet vapaasti käytettävissä: kylmä juoma ja perunalastut olivat hyvää ensiapua läkähdyttävän kaupunkitarpomisen jälkeen.
Hieno matka jälleen kerran, monta monta kokemusta rikkaampana kotiin. Kiitos seurasta!
lauantai 6. joulukuuta 2014
Khao Lak 2014
Tutuissakin paikoissa tapahtuu vuosien varrella muutoksia ja voi löytää uusia käymisen arvoisia juttuja. Khao Lakistakin olen kirjoittanut tässä blogissa jo aiemmin, mutta tässä jotain ajankohtaisia ajatuksia.
Khao Lakista haluamme suositella seuraavia paikkoja (eikä tarkoita että tämä olisi mielestäni yhtä kuin luettelo ainoista hyvistä paikoista):
- Sala-Thai perinteistä thairuokaa. Ydinkeskustassa, vastapäätä suurinta Super-Marketia ja pannukakkunaisia.
- Kohinoor, lähellä keskustan pääkadun eteläpäätä, meren puolella tietä. Intialasta ruokaa. Taso voi hieman vaihdella, esim tulisuuden suhteen.
- Cocktail-bar (on myös paikan nimi), keskustan eteläpuolella ylämäen alkupäässä päätiestä meren puolta vastapäätä olevalla puolella. Ulkopuolella on koristeena valaistu riksha-polkupyörä, terassilla bambukalusteet. Saat aitoja upeita cocktaileja kauniisti koristeltuna 99 bht hintaan. Laaja valikoima.
- Hill Tribes jossa pohjois-Thaimaalaista ruokaa. Otimme kokin suositteleman menukokonaisuuden ja se oli todella herkkua. Erittäin suuri annos yhdelle. Parhaiten ravintolan löydät taksikyydillä, koska se on keskustan ja Bang Niang markkinoiden välissä, kävelymatkan päässä markkinoista.Jälleen meren puolta vastapäätä, päätien varrella.
Kuvassa Hill Tribes illallinen:
Markkoinoita pidetään tällä hetkellä Bang Niangissa ma, ke ja la, joista ma on kooltaan pienimmät. Myös sää vaikuttaa. Mene ajoissa: erään kerran mennessämme klo 21 aikaan ne olivat jo ohi. Siellä myydään myös hyvää ruokaa kojuista, erikoisuutena paistettuja bambumatoja ja sirkkoja: kannattaa maistaa. Neljän pannussa ruskistetun herkun joukosta (bamboo worm, caterpillar, cricket ja grasshopper) juuri nämä, bambumato (bamboo worm) ja sirkka (cricket), olivat maultaan länsimaiselle helpoimmat aloittaa. Pasi popsi koko kattauksen, minä tyydyin bambumadon maistamiseen. Se oli hyvää. Söimme myös eräänlaista Phad thaita, maukasta ja edullista. (Katukojuissa tai ostoskeskuksen kojuissa nuudeli-kasvis-kana-(tofu) -tyylinen Phad Thai maksaa yleensä reilun euron per annos. Tämä näytti pätevän myös Bangkokissa, joskin halvemmallakin voi löytää.
Tällä kertaa kävimme myös katsomassa miltä näyttää 10 vuoden jälkeen silloinen Blue Village Pakarang, joka tuhoutui tsunamissa. Tuosta paikasta aloitimme aikoinaan Thaimaan matkailumme ja olihan sillä oma kiistaton hohteensa juuri häämatkakohteenamme. Sitä ei enää ole, vaan tilalla on Apsara Villas hotellialue. Paikka ei ole enää meidän makuumme, siitä on tullut jotenkin jäykän hieno. Rantabaarista taas on tullut liian "hippi", joten sinne tuskin enää palaamme. Eläköön muistoissa ikuisesti. Läheinen White Sand Beach on sen sijaan edelleen mukava ja se näytti vuokraavan pieniä bungalowejakin. Niiden tasoa emme sen tarkemmin katsoneet.
Yövyimme Khaolak Sunsetissa nyt toista kertaa. Huone oli siisti, merinäköalalla ja sijaitsi korkeammalla rinteessä. Aamiainen oli ilahduttavasti länsimaiseen makuun aika runsas, joskaan ei mitenkään erityisen runsas (kuten ehkä joskus ennen on ollut). Hotellissa oli paljon saksalaisia ja ylipäätään paljon iäkkäitä ihmisiä. Rauhallista ja mukavaa, hintaluokaltaan 60 e/huone/vrk.
Khao Lakista haluamme suositella seuraavia paikkoja (eikä tarkoita että tämä olisi mielestäni yhtä kuin luettelo ainoista hyvistä paikoista):
- Sala-Thai perinteistä thairuokaa. Ydinkeskustassa, vastapäätä suurinta Super-Marketia ja pannukakkunaisia.
- Kohinoor, lähellä keskustan pääkadun eteläpäätä, meren puolella tietä. Intialasta ruokaa. Taso voi hieman vaihdella, esim tulisuuden suhteen.
- Cocktail-bar (on myös paikan nimi), keskustan eteläpuolella ylämäen alkupäässä päätiestä meren puolta vastapäätä olevalla puolella. Ulkopuolella on koristeena valaistu riksha-polkupyörä, terassilla bambukalusteet. Saat aitoja upeita cocktaileja kauniisti koristeltuna 99 bht hintaan. Laaja valikoima.
- Hill Tribes jossa pohjois-Thaimaalaista ruokaa. Otimme kokin suositteleman menukokonaisuuden ja se oli todella herkkua. Erittäin suuri annos yhdelle. Parhaiten ravintolan löydät taksikyydillä, koska se on keskustan ja Bang Niang markkinoiden välissä, kävelymatkan päässä markkinoista.Jälleen meren puolta vastapäätä, päätien varrella.
Kuvassa Hill Tribes illallinen:
Markkoinoita pidetään tällä hetkellä Bang Niangissa ma, ke ja la, joista ma on kooltaan pienimmät. Myös sää vaikuttaa. Mene ajoissa: erään kerran mennessämme klo 21 aikaan ne olivat jo ohi. Siellä myydään myös hyvää ruokaa kojuista, erikoisuutena paistettuja bambumatoja ja sirkkoja: kannattaa maistaa. Neljän pannussa ruskistetun herkun joukosta (bamboo worm, caterpillar, cricket ja grasshopper) juuri nämä, bambumato (bamboo worm) ja sirkka (cricket), olivat maultaan länsimaiselle helpoimmat aloittaa. Pasi popsi koko kattauksen, minä tyydyin bambumadon maistamiseen. Se oli hyvää. Söimme myös eräänlaista Phad thaita, maukasta ja edullista. (Katukojuissa tai ostoskeskuksen kojuissa nuudeli-kasvis-kana-(tofu) -tyylinen Phad Thai maksaa yleensä reilun euron per annos. Tämä näytti pätevän myös Bangkokissa, joskin halvemmallakin voi löytää.
Tällä kertaa kävimme myös katsomassa miltä näyttää 10 vuoden jälkeen silloinen Blue Village Pakarang, joka tuhoutui tsunamissa. Tuosta paikasta aloitimme aikoinaan Thaimaan matkailumme ja olihan sillä oma kiistaton hohteensa juuri häämatkakohteenamme. Sitä ei enää ole, vaan tilalla on Apsara Villas hotellialue. Paikka ei ole enää meidän makuumme, siitä on tullut jotenkin jäykän hieno. Rantabaarista taas on tullut liian "hippi", joten sinne tuskin enää palaamme. Eläköön muistoissa ikuisesti. Läheinen White Sand Beach on sen sijaan edelleen mukava ja se näytti vuokraavan pieniä bungalowejakin. Niiden tasoa emme sen tarkemmin katsoneet.
Yövyimme Khaolak Sunsetissa nyt toista kertaa. Huone oli siisti, merinäköalalla ja sijaitsi korkeammalla rinteessä. Aamiainen oli ilahduttavasti länsimaiseen makuun aika runsas, joskaan ei mitenkään erityisen runsas (kuten ehkä joskus ennen on ollut). Hotellissa oli paljon saksalaisia ja ylipäätään paljon iäkkäitä ihmisiä. Rauhallista ja mukavaa, hintaluokaltaan 60 e/huone/vrk.
Chiang Mai: viihdyimme pidempään
(Kohdetietoa Chiang Maista myös muualla tässä blogissa, etsi tunnisteilla)
Kaupungista tehdään monenlaisia retkiä ympäristöön. Erilaisia patikointimatkoja (sisältäen halutessaan myös elefanttiratsastusta ja koskenlaskua), pyöräretkiä ja liitoköysirataelämyksiä, mitä mekin kävimme vielä kokeilemassa. Flight of the Gibbon retki käsitti sademetsään tehdyn vaijeriradan, jossa roikuimme ja heiluimme erilaisia ratoja läpi kuin Gibbonit puiden latvoissa. Retkiä tekee tällä hetkellä kolme yrittäjää. Menimme alkuperäisen yrittäjän retkelle, koska se oli viidakkoisessa metsässä ja turvallisuusasiat olivat hyvällä mallilla. Toiset yrittäjät olivat metsässä myös, mutta kuulemamme mukaan erilaisessa harvemmassa metsässä. Olimme tyytyväisiä elämykseen! Turvallista mutta huimapäistä.
Muutama sananen myös markkinoista: kannattaa mennä, sillä siellä myydään halpatuontitavaran lisäksi myös erilaista käsityötä. Aika äkkiä erottaa mikä on mitäkin ja kauppatavaraa löytyy aivan laidasta laitaan. Samaten markkinoiden katumyyjien kojuista löytää jos jonkinlaista syötävää heinäsirkoista ja paistetuista toukista lähtien. Söimme useammasta kojusta eikä tullut mitään vatsanväänteitä mistään. Söimme mm. Chiang Mai sausage - oikein hyviää paikallisia makkaraa sekä joitain kiinalaisia nyyttimäisiä makeita leivonnaisia. Vanhasta kaupungista suosittelemme ravintolaa, jonka nimi on suomennettuna "riisikeitto 1 baht" eli Khao Tom 1 baht. Samalla kadulla oli myös muita hyvän näköisiä ruokapaikkoja. Katu lähtee suuresta Wat Pha Sing -temppelistä ja on nimeltään jokseenkin Ratchadamnoen road. Sama katu vei toisesta päästään ns. lauantaimarkkinoiden alkuun Tha Phae portille ja myös sunnuntaimarkkinat olivat sillä kadulla ja levittyen viereisille kaduille. Sangen tärkeä katu vanhassa kaupungissa siis. Kartat näkyvät olevan yleensä niin, että joki kulkee pohjois-etelä-suuntiin, ja näissä kaduissa tämä tärkeä katu kulkee itä-länsisuuntaan suunnilleen keskellä vanhaa kaupunkia.
Kuten mainittua, lauantaisin ja sunnuntaisin Chiang Maissa ovat markkinat. Kävimme pyörimässä molemmissa ja ostimme sekä käsitöitä että jotain pientä rihkamaa. Molemmat markkinat olivat elämys. Hinnoista ei tingitty, vaan tavaroista tai ruuista maksettiin juuri se hinta jonka myyjä ilmoitti. Sehän on tavallaan helpotus. Myös sittemmin Khao Lakin markkinoilla huomasimme tinkimisen vähentyneen.
Chiang Maissa on kuvailemani vanhan kaupungin lisäksi myös uudempaa ja hienompaa tienoota, esimerkiksi Nimmaheimin Roadin varrella oleva Maya kauppakeskus, jonka ovimies avasi meille oven vieden sotilaallisesti kättä lippaan! Sisältä löytyi kaikenlaista merkkiliikettä, josta ostin oikein mukavat laadukkaat täysnahkaiset sandaalit, muuhun hintatasoon verraten kalliilla hinnalla.
Aamiaiskahvilan löytyminen vanhasta kaupungista oli hankalaa, koska thairuoka ei aamusta maistunut. Useimmista kahviloista sai vain leivonnaisia tai jos jotain aamiaista oli tarjolla, se oli kehnohkoa. Tyypillisesti viimeisenä aamuna löysimme läheiseltä Singharat roadin pieneltä sivukujalta ihanan keitaan: aamiaista(kin) tarjoavan kahvilan, jossa oli vehreä puutarha vesiputousaltaineen - tosiaan pieni vihreä keidas muuten niin liikenteen saastuttamalta kolkalta. Samainen kahvila näytti muuttavan aivan hostellimme kohdalle Singharat roadille toisen sivukadun kohdalle (sen nimessä oli cafe, mutta nimeä ei tullut laitettua ylös), joten kannattaa käydä kokeilemassa, jos satutte niin sanotusti huudeille.
Chiang Mai on virkistävä poikkeus Phuketin ja Bangkokin jälkeen mitä tulee tuk-tukeihin. Siellä niillä oikeasti voi matkustaa, samoin kuin lavatakseilla jotka hoitavat julkisen liikenteen ja taksin välimuotona liikennettä. Pysäytät lavataksin ja kysyt onko se menossa sinne minne haluat. Jos on, kyyti maksaa 10-40 bahtia. Jos ei, odota seuraavaa. Kaikki Tuk-tuk kuskit eivät vie ostospaikkoihin vaan suoraan juuri sinne minne haluat. Tuk-tukeilla pääsi noin 100 bahtilla tai alle jo melko pitkälle.
Kaikkiaan parin yön kohteesta oleilumme venyi vaelluksineen viikkoon.
Kaupungista tehdään monenlaisia retkiä ympäristöön. Erilaisia patikointimatkoja (sisältäen halutessaan myös elefanttiratsastusta ja koskenlaskua), pyöräretkiä ja liitoköysirataelämyksiä, mitä mekin kävimme vielä kokeilemassa. Flight of the Gibbon retki käsitti sademetsään tehdyn vaijeriradan, jossa roikuimme ja heiluimme erilaisia ratoja läpi kuin Gibbonit puiden latvoissa. Retkiä tekee tällä hetkellä kolme yrittäjää. Menimme alkuperäisen yrittäjän retkelle, koska se oli viidakkoisessa metsässä ja turvallisuusasiat olivat hyvällä mallilla. Toiset yrittäjät olivat metsässä myös, mutta kuulemamme mukaan erilaisessa harvemmassa metsässä. Olimme tyytyväisiä elämykseen! Turvallista mutta huimapäistä.
Muutama sananen myös markkinoista: kannattaa mennä, sillä siellä myydään halpatuontitavaran lisäksi myös erilaista käsityötä. Aika äkkiä erottaa mikä on mitäkin ja kauppatavaraa löytyy aivan laidasta laitaan. Samaten markkinoiden katumyyjien kojuista löytää jos jonkinlaista syötävää heinäsirkoista ja paistetuista toukista lähtien. Söimme useammasta kojusta eikä tullut mitään vatsanväänteitä mistään. Söimme mm. Chiang Mai sausage - oikein hyviää paikallisia makkaraa sekä joitain kiinalaisia nyyttimäisiä makeita leivonnaisia. Vanhasta kaupungista suosittelemme ravintolaa, jonka nimi on suomennettuna "riisikeitto 1 baht" eli Khao Tom 1 baht. Samalla kadulla oli myös muita hyvän näköisiä ruokapaikkoja. Katu lähtee suuresta Wat Pha Sing -temppelistä ja on nimeltään jokseenkin Ratchadamnoen road. Sama katu vei toisesta päästään ns. lauantaimarkkinoiden alkuun Tha Phae portille ja myös sunnuntaimarkkinat olivat sillä kadulla ja levittyen viereisille kaduille. Sangen tärkeä katu vanhassa kaupungissa siis. Kartat näkyvät olevan yleensä niin, että joki kulkee pohjois-etelä-suuntiin, ja näissä kaduissa tämä tärkeä katu kulkee itä-länsisuuntaan suunnilleen keskellä vanhaa kaupunkia.
Kuten mainittua, lauantaisin ja sunnuntaisin Chiang Maissa ovat markkinat. Kävimme pyörimässä molemmissa ja ostimme sekä käsitöitä että jotain pientä rihkamaa. Molemmat markkinat olivat elämys. Hinnoista ei tingitty, vaan tavaroista tai ruuista maksettiin juuri se hinta jonka myyjä ilmoitti. Sehän on tavallaan helpotus. Myös sittemmin Khao Lakin markkinoilla huomasimme tinkimisen vähentyneen.
Chiang Maissa on kuvailemani vanhan kaupungin lisäksi myös uudempaa ja hienompaa tienoota, esimerkiksi Nimmaheimin Roadin varrella oleva Maya kauppakeskus, jonka ovimies avasi meille oven vieden sotilaallisesti kättä lippaan! Sisältä löytyi kaikenlaista merkkiliikettä, josta ostin oikein mukavat laadukkaat täysnahkaiset sandaalit, muuhun hintatasoon verraten kalliilla hinnalla.
Aamiaiskahvilan löytyminen vanhasta kaupungista oli hankalaa, koska thairuoka ei aamusta maistunut. Useimmista kahviloista sai vain leivonnaisia tai jos jotain aamiaista oli tarjolla, se oli kehnohkoa. Tyypillisesti viimeisenä aamuna löysimme läheiseltä Singharat roadin pieneltä sivukujalta ihanan keitaan: aamiaista(kin) tarjoavan kahvilan, jossa oli vehreä puutarha vesiputousaltaineen - tosiaan pieni vihreä keidas muuten niin liikenteen saastuttamalta kolkalta. Samainen kahvila näytti muuttavan aivan hostellimme kohdalle Singharat roadille toisen sivukadun kohdalle (sen nimessä oli cafe, mutta nimeä ei tullut laitettua ylös), joten kannattaa käydä kokeilemassa, jos satutte niin sanotusti huudeille.
Chiang Mai on virkistävä poikkeus Phuketin ja Bangkokin jälkeen mitä tulee tuk-tukeihin. Siellä niillä oikeasti voi matkustaa, samoin kuin lavatakseilla jotka hoitavat julkisen liikenteen ja taksin välimuotona liikennettä. Pysäytät lavataksin ja kysyt onko se menossa sinne minne haluat. Jos on, kyyti maksaa 10-40 bahtia. Jos ei, odota seuraavaa. Kaikki Tuk-tuk kuskit eivät vie ostospaikkoihin vaan suoraan juuri sinne minne haluat. Tuk-tukeilla pääsi noin 100 bahtilla tai alle jo melko pitkälle.
Kaikkiaan parin yön kohteesta oleilumme venyi vaelluksineen viikkoon.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)