sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Kauas on pitkä matka


Su 21.4.2019 aamupäivä

Istumme lauttasatamassa odottamassa paattia kohti Tiomania.

Hotelliyöhömme ei kuulunut aamiaista, joten lähdimme etsimään sitä pienestä kaupungistamme. Ei löytynyt mitään muuta kuin aasialaista aamiaista, eli nuudelia ja riisiä kastikkeineen. Oli sellainen olo, ettei saa sellaista alas heti aamusta, niin kävimme 7/11:ssä ostamassa pienet teolliset leivät ja jääkahvi / tuoremehut. Voisi kuvata, että viiden tähden aamiainen vaihtui puolen tähden aamiaiseen. Kävimme vielä vaihtamassa rahaa, koska meillä ei ole mitään käsitystä Tiomanista ja sen palveluista. 

Tänne voisi tulla myös täysin ilman mitään valmisteluja. Uskon että vapaita hotellipaikkoja löytyy mistä vaan. Nettisurffailun ja kokemuksen perusteella suosittelen joko Mersing hotellia, jossa itse yövyimme, tai Timotel -nimistä isompaa hotellia, joka tuntui olevan suosittu. Hotellistamme oli kuljetus satamaan. Matkaa ei ollut kuin vajaan kilometrin verran, mutta keskipäivän helteen lähestyessä senkin kuljetuksen otti ilolla vastaan. Se kuului tähän noin 25 euron hintaiseen hotelliyöhömme.

Täällä Mersingissä linja-autoaseman lähellä sekä satamassa löytyy myyjiä / matkanvälittäjiä laivalipuille, saarimajoitusta ja kuljetusta saaren laiturilta hotellille. Ei siis tarvitse olla mitään järjestettynä ennen matkaa. Onko jokaisessa hotellissa tai majapaikassa sitten tilaa? Uskoisin, sillä matkustajia ei näytä olevan ole suuria määriä. Toki on viisasta surffailla netissä jo ennen matkaa ja katsoa mieleisiään paikkoja. Me olimme varanneet hotelleja etukäteen Agodan ja Hotels.com’in välityksellä. Enää viimeiset kolme yötä on varaamatta.  No, näillä ikävuosilla (viidenkympin molemmin puolin) ei enää etsi reppureissaajien halvinta mahdollista hippityylistä majoitusta, vaan arvostaa ja maksaa mielellään pienistä mukavuuksista.

Mersing hotellissa seinät olivat kuin paperia, mutta meitä herätti yöllä ainoastaan aamuiset roska-astioiden tyhjentäjät. Silloin tuntui kuin olisi nukkunut teltassa ja auto olisi jyristellyt korvan juuressa – kuten se itse asiassa jyristelikin. Huoneemme on kuvasta katsottuna kulmassa toisessa (katutaso –  1 – 2  – 3 ) kerroksessa.

Mersing on melko siisti ja hyvin hoidettu kaupunki, mutta silti siinä on jotain likaisuutta ja rähjäisyyttä. Minusta se on ajan hampaan kulutusta ja korjaus- ja uusimistoimenpiteiden laiminlyöntiä, mutta on siinä ehkä muutakin. Jalkakäytäviä reunustaa syvät avoviemärit, jossa virtaa ainakin sade- ja pesuvesiä, kenties muutakin. Liikkeiden edustat lakaistaan ja kaduilla ei ole roskia. Jalkakäytävällä on jopa hankala kulkea, kun joka paikka on täynnä kannellisia roska-astioita, jotka kenties joka yö tyhjennetään. Missään ei näy torakoita eikä rottia.

Silmiin- ja korviinpistävää on lintujen (ilmeisesti kottaraisten?) suuret parvet, jotka pitävät omanlaistaan ääntä ja kiertelevät, kaartelevat ilmassa tai istuvat tirskuttaen (ja paskoen) suurissa yhdyskunnissa.

Su 21.4.2019 ilta

Lauttalippu jonnekin – yksinkertainen juttu? Tavallaan joo, mutta saa siitä myös monimutkaisen. Tässä malesialainen tarina saarelle matkustamisesta. Luin jostain blogista, että helpoin tapa saada lippu on laittaa WhatsApp sovelluksella viesti numeroon +60 16 379 6385 (Holidaygogogo) ja varata lippu siten. No ehkä se yleensä onkin helppoa, mutta jostain syystä tässä muslimivaltaisessa maassa kyseinen firma ei aikonut olla auki pääsiäisenä, ja kehotti soittamaan suoraan lauttayhtiöön. En yhtään pidä soittamisesta, koska joskus on käynyt niin, etten saa selvää toisen osapuolen englannin kielestä, ja siinä sitä ollaan hiki otsalla. Tällä kertaa pyysin Le Meridien hotellin conciergea varaamaan minulle liput - siitä piste oveluudesta. Ja hän varasi liput.

Tultuamme Mersingiin etsimme lipputiskiä, josta lunastaa liput. Välttelimme taas yhtä matkamyyjää, joka yritti vakuuttaa olevansa Mersing Jetty counter. Pidin pintani: sanoin etten osta lippua sinulta, jos et näytä minulle nimilistaa, josta löydän oman nimeni (olemme matkoillamme jo jotain oppineet). No sellainen tiski, jossa nimemme olivat, löytyi vihdoin ja saimme liput (35 MYR/hlö). Siitä huolimatta piti tulla satamaan tuntia aiemmin lautan lähtöä lippujen kanssa. Siis palasimme satamaan klo 10. Sen jälkeen menimme uudelleen samalle lipputiskille, josta lipusta repäistiin pala. Sen jälkeen menimme eri luukulle rekisteröintiin, jossa lippuun lyötiin leima ja nimemme kirjattiin matkustajaluetteloon. Sen jälkeen menimme eri luukulle, jossa maksoimme 30 MYR luonnonpuistomaksua (Malaysian Marine Park) / henkilö. Toivottavasti raha menee meriluonnon suojelemiseen tavalla tai toisella. On aivan oikein, että käyttäjät myös maksavat siitä. 

Sen jälkeen menimme itse satamalaiturille, jossa uudelta luukulta sai lippuja näyttämällä bording passin, toiset sai punaisen ja me sinisen. Värikoodin perusteella meidät ohjattiin eri laivoihin. Laivan piti lähteä klo 11, mutta se lähti joskus 12.15-12.30 välillä. Istuimme helteisellä laiturilla tuulettimien alla katoksessa – kirjaa lukien ja puhelimen pasiansseja pelaten. Vaiheita ennen laivaan lähtöä oli siis:
-       Lipun varaus
-       Lipun osto
-       Lipun kulman repäiseminen
-       Rekisteröityminen
-       Luonnonpuistomaksun maksaminen
-       Boarding passin saaminen
-       Laivaan pääsy

Jos eilen olin sitä mieltä, että Mersingiin oli pitkä matka, niin kyllä tämä Tiomanin saarelle ja majapaikalle oli luonnollisesti vielä pidempi matka. Olimme Tiomanin Tekek -kylän satamassa klo 14 jälkeen ja majapaikassa vähän ennen kolmea. Majapaikkamme sijaitsi Juara beachillä saaren itäpuolella ja laivat eivät menneet sinne. Sinne pääsi ainoastaan nelivetomaasturilla betonoitua tietä pitkin, sen verran jyrkkää ylämäkeä oli puolet matkasta. Kyseessä on muuten saaren ainoa kylästä toiseen johtava tie! Olin tilannut meille hotellilta noudon. Meidän nimeämme ei kuljettajien kylteissä näkynyt, mutta hotellimme oli sen sijaan tilannut kyydin toisella nimellä (ilmeisesti erehdyksessä). Koska sen nimistä pariskuntaa ei tullut, pääsimme siis kyytiin. Majapaikkaan saavuimme noin 30 tuntia se jälkeen, kun tänne varsinaisesti lähdimme, eilen aamulla Kuala Lumpurista. 

Täällä on lapsiperheitä (miksi ihmeessä ne eivät mene helpommin ja nopeammin tavoitettaville saarille, esimerkiksi Thaimaahan?), sukeltajia, reppureissaajia ja muita matkalaisia. Kaikkia ikäluokkia (paitsi ei ehkä juuri ikääntyneempiä eläkeläisiä), kaikkia kansalaisuuksia. Suomea emme ole vielä kuulleet.  Hotellimme noin 120 cm pituisesta lomakirjahyllystä löytyi kyllä kaksi suomenkielistä kirjaa ja sen lisäksi ainakin englantia, ranskaa, ruotsia ja ehkä hollantia.

Ranta on kaunista valkoista hiekkaa, hyvin hitaasti syvenevä hiekkapohjainen niin pitkälle kuin pystyy näkemään. Vesi on turkoosia, kirkasta ja saaren jylhää korkeutta ja vihreyttä on kiva katsoa vedessä kelluessa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti